Miért a WELL?

Miért a WELL?

Környezetünk testi és lelki egészségünkre egyaránt közvetlen hatással van. Közérzetünket az is befolyásolja, hogy milyen a helyiségek elrendezése és zsúfoltsága, a zajszint, milyen a benti levegő minősége és a fényviszonyok.

Az irodai élet jólléti elemeit minősítő új rendszer, a WELL segítségével a Skanska olyan mérési rendszert vezet be a jó közérzet számszerűsítéséhez, amely 10 elemre épül és javítja a munkahelyi élet minőségét az épületek jellemzői által.

A munkáltató gondoskodása és az irodai jóllétet elősegítő intézkedések fokozzák a munkavállalói elégedettséget, és erősítik a kapcsolatot a két fél között.

Levegő

A beltéri levegő szennyezettsége akár 2-5-szöröse is lehet a külső levegőhöz képest. 

A tiszta levegő azt is jelenti, hogy csökken a légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, és ennek eredménye akár a csökkenő egészségügyi költségekben és a munkavállalói termelékenység javulásában is számszerűsíthető lehet.

A WELL tanúsítvánnyal rendelkező Skanska épületekbe olyan légszűrő rendszert építünk be, amely csökkenti a légszennyezettséget, és megakadályozza, hogy a széndioxid-koncentráció veszélyes szintet érjen el.

A Skanska az épületek jellemzőinek segítségével garantálja a levegő minőségét; teljesen kizárt az olyan toxikus anyagok alkalmazása az építkezés során, mint az azbeszt és az ólom. Emellett a WELL projektek antimikrobális és gombaölő intézkedéseket, valamint nagyteljesítményű szellőzőrendszereket is alkalmaznak.

 

Víz

Kognitív teljesítményünk már akkor is romlik, ha szervezetünk hidratáltsága mindössze 2%-kal csökken.

A Skanska épületeinek használói számára jó minőségű ivóvizet kínál, amely a városi vízhálózati rendszerből származik, és amelynek kiváló minőségét tesztek és tisztítás segítségével biztosítjuk.

Táplálkozás

A WELL tanusítvány révén a munkavállalók számára  friss és tápláló ételek állnak rendelkezésre. A lehetséges allergénekre vonatkozó információ mindig elérhető, így a legtájékozottabb döntéseket hozhatják meg.

A fogyasztók a legkülönfélébb egészséges falatok között választhatnak, míg az egészségtelen ételek nem támogatottak.

Fény

Az ablaktól való távolság, a természetes fény és a termelékenység közötti összefüggés tudományosan bizonyított tény.

A Skanska olyan világítási rendszereket alkalmaz, amelyek segítenek fenntartani a szervezet cirkádián ritmusát, és elősegítik a minőségi alvást éjszaka.

A világítótestek elhelyezkedése függ az irodai monitor helyzetétől, hogy ezáltal minél kevésbé terhelje a dolgozók látását és óvja szemüket.

Mozgás

A WELL épületek használói olyan munkahelyi lehetőségeket élvezhetnek, amelyek elősegítik az aktív életmódot és ösztönzik a testmozgást, mint például sportolási lehetőségek az épületen belül vagy a közvetlen környezetben, illetve stratégiailag elhelyezett belső lépcsők.

A végső felhasználók a munkahelyi edzés előnyeit is kihasználhatják, ami segít a stressz levezetésében, és fokozza jó közérzetet és önbecsülést.

Hőérzet

A test megfelelő hőérzete a homeosztatikus rendszeren keresztül megy végbe, amely kiegyensúlyozza a hőtermelést és a hőleadást a testhőmérséklet optimális tartományon belüli fenntartása érdekében.

A beltéri termikus környezet nemcsak épületeink energiafelhasználását érinti, hanem nagy szerepet játszik abban, ahogyan az élet- és munkakörnyezetünkben érezzük magunkat.

A hőkomfort a munkahely jellemzőinek és az ott tartózkodók igényeinek megfelelően optimalizálható.

A WELL projektek elősegítik a termelékenységet, és maximális hőkomfortot biztosítanak az épület valamennyi felhasználója számára a továbbfejlesztett fűtési, szellőző- és légkondicionáló rendszer révén, egyéni hőigényekhez igazodva.

Hang

Egy tér akusztikai kényelmét a személy egy adott környezetben való személy elégedettségének általános szintje határozza meg. A hang az emberi reakció a levegőn keresztül történő mechanikai rezgésekre, és a zajforrásoknak való kitettség bizonyítottan gátolja az emberek egészségét és jólétét.

A WELL tanusítvány lehetővé teszi az épületen belüli akusztikai jellemzők azonosítását és szabályozását, és korlátozza a beszűrődő zajt, míg egyúttal javítja az épített környezet által nyújtott felhasználói élményt.

Anyagok

Az építőanyagok és termékek életünk szerves részét képezik, és hosszabb életciklusuk van, így az emberi egészségre és a jóllétre gyakorolt hatásuk alapvető fontosságú. A WELL tanusítványon keresztül támogatjuk a veszélyes összetevők azonosítását, értékelését és megfelelő kezelését az építőanyagok között.

Mi a Skanska-nál a veszélyesnek tartott anyagok vagy termékek korlátozásával vagy kiküszöbölésével minimálisra csökkentjük a kockázatos építési anyagok hatását az emberre nézve. Projektjeink során a legbiztonságosabb építőanyagokat alkalmazzuk, így időtálló munkahelyeink az egészséget és biztonságot támogatják.

Lélek

A WELL épületek integrálják a tervek, a technológia és a rendszerek egyensúlyát, amely elősegíti a kognitív és érzelmi egészséget.

A Skanska szeretné megismertetni a végfelhasználókkal a WELL emberközpontú rendszer előnyeit. Ez tágabb kilátást jelent az egészségre, a jó közérzetre és az egészséges életmód jellemzőire, a pusztán funkcionálisnál magasabb szinten.

A Skanska téralkotásai révén könnyíti meg az épületeken belül közösségek létrehozását és megerősítését; ez a zöldterületek és a közösségi munkaterek integrációját jelenti a Skanska épületeiben. A külső terek könnyű megközelíthetősége csökkenti a mentális zavarok (mint a depresszió) kockázatát és az élet örömét helyezi előtérbe.

Közösség

A kapcsolatok építése és megerősítése alapvető emberi igény. A közösségeket olyan emberek csoportjai alkotják, amelyek különböző jellemzőkkel rendelkeznek, azonban társadalmi kapcsolatok, közös célok és cselekvések kötik össze őket. Minden épített térben létezik egy egyedülálló közösség, ahol az emberek élnek, fejlődnek, dolgoznak, tanulnak és együtt vannak.

Ez az oka annak, hogy projektjeinkben támogatjuk az alapvető egészséggondozáshoz való hozzáférést és a munkahelyi egészségügy elősegítését, míg társadalmi szerepvállalás és jól megközelíthető tervezés segítségével befogadó, integrált közösséget hozunk létre.

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.