Ön itt van

Skanska Magyar oldalain

Oldalunkon további híreket és információt találhat a Skanska magyarországi működéséről és projektjeiről.

Ez az oldal szintén elérhető

Bezárás

Sajtóközlemény
2017.04.26. 12:54 CET

A Skanska épületei még fenntarthatóbbak lesznek

A svéd ingatlanfejlesztő vállalat célja, hogy a közép- és kelet-európai régióban elsőként WELL tanúsítvánnyal elismert irodákat hozzon létre

A Skanska segít bevezetni a WELL Building Standard™ (WELL) szabványt a közép és kelet-európai piacon, és nagy lépést tesz a teljes mértékben fenntartható épületek felé. A WELL az első olyan építőipari szabvány, amely az épített környezeten keresztül az emberek egészségének és jó közérzetének javítására összpontosít. A vállalat lengyel irodaprojektje, a Spark lehet a vállalat első fejlesztése a közép-európai régióban, ami elnyerheti ezt a minősítést. A Skanska jövőbeni magyar projektjeinél is tervezi a WELL minősítés bevezetését.

Az International WELL Building Institute™ (IWBI™) által kezelt WELL Building Standard™ (WELL) az első olyan szabvány, amelynek középpontjában az áll, hogy milyen hatással vannak ránk mindazok a helyszínek, ahol dolgozunk, élünk és szórakozunk. A tanúsítvány megszerzéséhez a szabvány megköveteli, hogy az ingatlan tulajdonosa szigorú vizsgálatokon, majd egy záró értékelésen essen át, amelyet a Green Business Certification Inc. (GBCI), a WELL külsős tanúsító szervezete végez, akik ügyelnek rá, hogy az ingatlan biztosan megfeleljen a WELL valamennyi teljesítendő követelményének olyan területeken, mint például a víz vagy a levegő minősége. A tanúsítvány megtartásához az ellenőrzéseket három évente el kell végezni. Mindezidáig világszerte 20 épület kapta meg a WELL tanúsítványt. A Skanska fejlesztésében Varsó Wola negyedében megépülő Spark egyike lesz az első olyan lengyelországi épületeknek, melyek erre az úttörőnek számító építőipari minősítésre pályáznak. Ez lehetővé teszi a legkorszerűbb WELL tanúsítvány meghonosítását a lengyel ingatlanpiacon, és egyben lehetőséget ad a szabvány népszerűsítésére az egész közép- és kelet-európai régióban Magyarországot is beleértve.

„Számunkra ez egy nagyon fontos üzleti döntés, és egy újabb lépés az olyan jövő kihívásaira megoldást kínáló munkahelyek felé, amelyek a munkatársak igényeire és kényelmére összpontosítanak. 2009-ben mi voltunk az első olyan ingatlanfejlesztő cég a lengyel és a magyar piacon, aki úgy döntött, hogy valamennyi ingatlanfejlesztést a LEED tanúsítási rendszerrel összhangban valósítja meg, és hogy a bérlőket és a befektetőket, valamint az egész építőipari piacot egyaránt meggyőzi arról, hogy a zöld épületek biztos befektetésnek számítanak. Biztosak vagyunk benne, hogy most sem lesz másképp. Most, hogy a LEED már teljesen bevett szabvánnyá vált, további lépést teszünk, és újabb fenntarthatósági trend mellett kötelezzük el magunkat. A WELL olyan innovatív eszköz a közép- és kelet-európai piacon, amely lehetővé teszi számunkra, hogy még nagyobb figyelmet szenteljünk a kellemes és egészséges munkahelyek létrehozásának” – mondta el Katarzyna Zawodna, a Skanska Commercial Development Europe elnöke.

A WELL tanúsítvány egy teljesítmény alapú rendszer az épített környezet azon jellemzőinek mérésére, tanúsítására és felügyeletére, amelyek a levegő, a víz és a fény minősége révén befolyásolják az emberi egészséget és jóllétet. Ezen túl a minősítés kritériumai azt is mérik, hogy mekkora hangsúlyt kap a személyes kényelem, az egészséges ételekhez való hozzáférés, illetve az épületeknek az emberi testre és lélekre gyakorolt pozitív hatása. Mindez azt jelzi, hogy az ilyen tanúsítvánnyal elismert épületek a jövőben olyan plusz előnyöket biztosítanak majd az ott dolgozók számára, mint a különböző sportlehetőségek vagy például zöldségültetvények. A JLL „Hogyan teremtsünk a jövőhöz illeszkedő munkahelyet” című jelentése szerint a 6500 vizsgált szervezet 96%-a bevezethetett már jólléti elemeket, és további háromnegyedük is tervezi, hogy a munkavállalók hatékonyságában tapasztalt fejlődés miatt a következő két évben kibővíti ezt az elképzelést.

“Örülünk annak, hogy a Skanska globális szinten úttörőként vesz részt a fenntartható törekvésekben. A közép és kelet-európai piacon kifejezetten nagy hangsúlyt kap ez az elköteleződés, az egyik legérettebb piacról beszélhetünk a fenntartható fejlesztések szempontjából” –mondta el Rick Fedrizzi, az IWBI elnöke és vezérigazgatója. “Az IWBI létrejötte óta dolgozunk azon, hogy olyan a nemzetközi fenntarthatósági minősítő rendszerekkel összhangban lehessen megvalósítani a WELL minősítést. Ezzel támogatjuk azt, hogy az épületek fenntarthatósági és WELL minősítéseket is megcélozzanak. Ez a megoldás lehetőséget ad a legmagasabb sztenderdeknek való megfelelésnek. Például a LEED minősítő rendszer az alacsony vízfogyasztást, míg a WELL a minőségi víz szolgáltatását írja elő”. – tette hozzá Rick Fedrizzi.

„A legújabb trendek az emberi jóllétet helyezik a figyelem középpontjába, így az ingatlanfejlesztők is ebbe az irányba fordulnak. A Skanska már e szerint a megközelítés szerint, WELL minősítéssel fejleszti lengyelországi Spark projektjét. De itt Magyarországon is tervezzük a tanúsítvány bevezetését a jövőbeni fejlesztéseinknél.”  – mondta el Marcin Łapiński, a Skanska magyarországi és romániai ügyvezető igazgatója.

További információk a WELL tanúsítványról:

  • A WELL tanúsítvány hét szempontra épül: levegő, víz, fény, táplálkozás, fizikai jóllét, lélek és kényelem.
  • A WELL építőipari szabvány először az Egyesült Államokban került bevezetésre 2014-ben.
  • A WELL minősítés alapja egy kiterjedt egészségügyi kutatás, amely azt vizsgálja, hogy azon épületek, amelyekben az emberek idejük 90 százalékát töltik, milyen hatással vannak egészségükre és közérzetükre.
  • Jelenleg összesen több mint 83 millió négyzetlábon 393-nél is több olyan projekt van, amely vagy rendelkezik tanúsítvánnyal, vagy regisztrálva van és törekszik a WELL tanúsítvány elnyerésére.
  • A varsói Spark azt célozta meg, hogy egyike legyen a Lengyelországban az International WELL Building Institute által WELL tanúsítvánnyal elismert első irodaépületeknek. Az épület ezenkívül a LEED Platinum tanúsítási folyamaton is átesik. Az épület kivitelezője a Skanska S.A., míg az épület tanúsításáért a Skanska Property Poland felel.

Korlátlan előnyök

A JLL jelentései már megerősítették azokat az előnyöket, amelyeket a fenntartható ingatlanfejlesztés elveivel összhangban tervezett irodaépületek jelentenek az ott dolgozók számára. Az irodai terek kellemes akusztikája 66%-kal képes javítani a memóriát, a jó minőségű levegő 35%-kal kevesebb betegszabadságot eredményezhet a munkavállalók körében, míg a megfelelő mennyiségű természetes fény és a kellemes képek akár 46 perccel több alvást biztosítanak éjszaka. Emellett a Skanska, Go4Energy és a Cushman & Wakefield által készített, „Irodaépületek energiafogyasztása" című jelentés azt mutatja, hogy – a megfelelő használatnak köszönhetően – a fenntartható épületek elveinek megfelelően kialakított tárgyakat a kényelmes munkakörnyezet fenntartása mellett nagyobb energiahatékonyság jellemzi. Elemzések megerősítették, hogy az energia-megtakarítás akár 32%-os is lehet, ami jelzi a tervezési és kivitelezési fázisokban megvalósított megfelelő megoldások előnyeit. Az ingatlanfejlesztés ilyen aprólékos megközelítése egyaránt hozzájárul a bérlők anyagi megtakarításaihoz és a pozitív munkaélményekhez, a hatékonyság javulásához és az irodákban dolgozók jó közérzetéhez.