Ön itt van

Skanska Magyar oldalain

Oldalunkon további híreket és információt találhat a Skanska magyarországi működéséről és projektjeiről.

Ez az oldal szintén elérhető

Bezárás

Sajtóközlemény
2009.02.27. 0:00 CET

Az Európai Bizottság elismerése a Népliget Centerért

A Skanska immáron Magyarországon is GreenBuilding Partner

GB logo

A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. aktuális irodaprojektjével, a Népliget Centerrel nemrégiben elnyerte az Európai Bizottság GreenBuilding Programjának Partneri címét. A fejlesztő az irodaházban bevezetett környezettudatos és energiahatékony technológiáknak köszönhetően részesülhetett a megtisztelő elismerésben.

A GreenBuilding, az Európai Bizottság 2005 óta létező, nem lakás célú épületek számára kiírt, önkéntes programja, célja pedig nem más, minthogy az építmények a lehető legnagyobb energiahatékonyságot érjék el, energiafogyasztásuk legalább 25%-al legyen kevesebb a vonatkozó rendeletben előírtnál.

Ennek a követelménynek tett maradéktalanul eleget a Skanska Magyarország Ingatlan Kft. legutóbbi irodaprojektje, a Népliget Center. Az elismerés alapja, hogy a Skanska környezettudatos szemléletének köszönhetően az épületekkel szemben támasztott energiahatékony elvárás már a tervezés fázisában is megjelenik, majd a fejlesztéseken keresztül a működésben nyeri el végső célját.

- Büszkék vagyunk arra, Magyarországon is az elsők között lettünk GreenBuilding Partnerek. - mondja Andreas Lindelöf, a Skanska magyarországi ügyvezető igazgatója. - Biztos vagyok abban, hogy a jövő az energiahatékony, környezettudatos fejlesztéseké. Habár az irodaházak világszerte a legnagyobb energiafogyasztók közé tartoznak, a bérlők költséget takaríthatnak meg azzal, ha egy csökkentett energiafogyasztású épületbe költöznek – tette hozzá.”

A cég elkötelezettségét jelzi az is, hogy a Skanska Magyarország Ingatlan Kft. csatlakozott a KÖVET Egyesülethez (www.kovet.hu), melynek célja, hogy a vállalatok körében lehetővé tegye a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. A KÖVET egyik legnépszerűbb programja a Zöld iroda program, melynek célja az irodai működés környezeti hatásainak csökkentése, a dolgozók környezettudatosságának növelése.

A tények tükrében

A Könyves Kálmán körút és a Gyáli út kereszteződésében található bruttó 26,000 négyzetméter bérelhető területtel rendelkező Népliget Center irodaházban a tervezők a skandináv eleganciát letisztultsággal és praktikummal ötvözték.

Hogy hogyan?

- optimalizált energiafogyasztással A Népliget Centerben a hűtés-fűtésért felelős fan-coil rendszer magas hűtővíz hőfokkal dolgozik a kondenzáció elkerülése miatt. (A kondenzáció, mint tudjuk, akár 30%-os energiaveszteséget is okozhat.) A Quantum hűtőgépek előnyei az akár 25%-os üzemeltetési költség megtakarítás, a minimális súrlódási veszteség, a minimális zaj- és rezgésszint, illetve a kiemelkedően magas hatásfok. A 4 csöves fan-coil rendszer elektromos energiafogyasztása bérlőnként mérhető, az irodák hőmérséklete munka-állomásonként variálható. Ezzel a megoldással az építő arra ösztönzi a bérlőket, hogy optimalizálják az energiafogyasztásukat, és csak akkor használják a hűtőberen-dezéseket, amikor szükséges. Az irodaházban kiépített légtechnikai rendszerek hatás-foka kiemelkedő és időprogrammal szabályozható.

- minden légtechnika-rendszer hővisszanyerővel van ellátva A Népliget Center átlagos hővisszanyerési hatékonysága 55 százalék. A házak hőcserélőinek tényleges hatékonysága azonban még ennél is magasabb, hiszen az irodákban használt levegője fűti a garázsszinteket

- tömegközlekedés elérhetőségével A Népliget Center lokációjának kiválasztásában különös hangsúlyt kapott a tömegközlekedési eszközök elérhetősége. Az irodaház a budai és pesti oldalról is kiválóan megközelíthető, metróval, busszal és villamossal is.

- minden munkaállomásnál természetes fény Az épület homlokzata az üvegpalotákkal ellentétben alacsonyabb üvegezettségű (37%), ezzel is elősegítve az alacsonyabb energiafogyasztást. A Népliget Center ablakai nyithatóak, az irodákba átlagon felüli mennyiségű természetes fény jut be. A tervezésnek köszönhetően azonban az épületek szélessége nem haladja meg a 17 métert, így minden munkaállomás természetes fényhez juthat.

- napkollektoros melegvíz-előállítással A Népliget Center tetején napkollektorokat találunk, ezek biztosítják a melegvíz egy részét. A napkollektorok által előállított melegvíz mennyisége – a bérlői szokásokat figyelembe véve - megközelítőleg az éves fogyasztás 55%-kát fedezik. A nyári és az átmeneti időszakban teljesen el tudjuk kerülni a melegvíz-tárolók elektromos fűtését.

- energiatakarékos izzókkal, mozgásérzékelőkkel, alkonykapcsolóval Az irodai világítótestek többsége energiatakarékos, T5-ös típusú fénycsővel felszerelt lámpatest. A második fázisban épülő irodákban és ezzel párhuzamosan az első fázisban is tervezik a bérlői világítási hálózat időprogramba történő integrálását, mellyel a fajlagos energiafogyasztás még tovább csökkenthető. A vizesblokkokban mozgásérzékelők vannak, a lift előtereinek világítása alkonykapcsolóról és időprogramról működik.

- zajcsökkentéssel A zajcsökkentés érdekében a homlokzati üvegek kiválasztásánál a Skanska arra is ügyelt, hogy azok fokozottan hangszigeteltek legyenek, illetve, hogy az épület működéséhez szükséges gépészeti berendezések is hangszigeteltek legyenek.

- olajszűrővel a csatornában A Népliget Center külső gyűjtőaknáiban egy magyar feltaláló (Bárczy Környezetvédelmi Kft.) által szabadalmaztatott olajszűrő akadályozza meg az olaj és zsír szennyeződések bejutását a főcsatorna hálózatba. A szűrő alkalmazásának fontosságát jelzi, hogy évente Budapesten kb. 400 tonna olajjal szennyezett esővíz kerül a csatornába, a szennyvíztelepekre és a Dunába, s hogy 1 liter olaj 1 millió liter ivóvizet tehet tönkre.

- újrahasznosított szőnyegekkel Az irodákat olyan szőnyegekkel látják el, amelyek 85%-ban újrahasznosított anyagból készülnek.

- szelektív hulladékgyűjtőkkel A Skanska által évente elkészített Skanska Office Index (a 2008-as tanulmány 2009. januárjában jelent meg) ingatlanpiaci magatartáskutatás rámutatott arra is, hogy a cégek többsége az irodában használt papír mennyiségét igyekszik csökkenteni, illetve egyre többen figyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre. A Skanska ezért külön konténert biztosít bérlőinek a papírhulladék, illetve a műanyag palackok gyűjtéséhez. A recepció mellett egy szárazelemgyűjtő konténer is helyet kapott.

- ingyenesen kölcsönözhető kerékpárokkal, kerékpártárolókkal. Az irodaház kerékpárutak közvetlen szomszédságában található. Ezt kihasználva, az Népliget Center bérlői számára ingyenesen kölcsönözhető kerékpárokat biztosít, így ösztönözve őket, hogy autó helyet környezetbarát közlekedési eszközt válasszanak, amikor csak módjukban áll. Kerékpártárolókat, mosdóblokkot és öltözőt helyeztek el a mélygarázsban.

- pihenési lehetőség biztosításával A Népliget Center épületei egy belső kertet fognak közre, ahol a bérlők zöld környezetben kapcsolódhatnak ki.

A GreenBuilding Partner cím megtisztelő elismerés a Skanska Magyarország Ingatlan Kft. számára, amely a céget további, jövőbeni kihívásokra ösztönzi, s a tervek megvalósulása - a versenytársak számára ugyancsak kihívást jelenthet.

Letöltés

Kapcsolat