Ön itt van

Skanska Magyar oldalain

Oldalunkon további híreket és információt találhat a Skanska magyarországi működéséről és projektjeiről.

Ez az oldal szintén elérhető

Bezárás

Sajtóközlemény
2008.01.24. 0:00 CET

A Skanska bemutatja: az első regionális Skanska OFFICE INDEX-et és új irodakomplexumát, a Népliget Centert

„Mindig egy lépéssel a piaci igények előtt”

A világ élvonalbeli ingatlanfejlesztési és építőipari csoportja a stockholmi székhelyű Skanska most első ízben mutatja be a hazai média képviselőinek a nemrégiben elkészült Skanska Office Index tanulmányát. Egyúttal bejelenti, hogy legújabb magyarországi beruházása, az „A” kategóriájú Népliget Center első fázisa elkészült – az irodaházat a mai napon adják át.

I. A SKANSKA OFFICE INDEX MEGSZÜLETÉSE

A Skanska, Skanska Office Index elnevezéssel egy új, piackutatási tanulmány regionális alkalmazását vezette be tavaly. Ugyanez a tanulmány a skandináv államokban már közel öt éve járul hozzá hasznos információkkal a piaci ingatlantrendek várható alakulásáról. A piackutatás 600 cég részvételével történt Lengyelországban, Csehországban és hazánkban. A tanulmány többek között a banki- és pénzügyi szolgáltatói szektor, az információtechnológiai-, és egyéb szolgáltatói szektor valamint a hirdetés/reklám/pr szektor szereplőinek, a stratégiai döntéshozók véleménye alapján állt össze. A közvéleménykutatók olyan cégeket kerestek meg, amelyek nem kevesebb mint 50 dolgozóval, vagy minimum 500 m2-es irodaterülettel rendelkeznek. A célcsoport elsősorban Budapestre és környékére valamint néhány vidéki nagyváros (Debrecen, Pécs, Miskolc) területére esett. Az indexből nyomon követhető a tanulmányba bevont, jelentős gazdasági társaságok irodapiaci igényeinek alakulása, saját gazdasági fejlődésük, eredményük, fejlesztési terveik tükrében.

Az első hazai irodapiaci igényeket összefoglaló Skanska Office Index legfontosabb gazdasági jellegű megállapítása alapján elmondható: - a válaszadók 59%-a érzi úgy, hogy saját iparága fejlődni fog; - a válaszadók többsége (53%) szerint saját cége az iparág változásával együtt átlagos mértékben változik, míg 39% úgy gondolja: eredményeik túlszárnyalják az iparág növekedését; - 39% szerint a jövőben több alkalmazottja lesz, míg 11% csökkenést prognosztizál a létszámban.

Az irodapiaci igényekkel kapcsolatban a tanulmányból kiderül többek között, hogy: - a válaszadók arra a kérdésre, hogy a jövőben növekedni fog-e irodája alapterülete 27%-ban igennel felelt, 60%-a szerint nem változik és 14%-a szerint csökken; - a válaszadók 43%-a Pestet, 29%-a pedig Budát preferálja irodai helyszínként; - a megkérdezettek közel fele (45%) gondolja úgy, hogy alkalmazottai a cellás elrendezést részesítik előnyben az egybenyitott terek helyett, miközben most 27%-uk rendelkezi cellás irodákkal; - a válaszadók 25%-nál egy dolgozóra jelenleg kevesebb, mint 8 négyzetméternyi irodaterület jut; - a tanulmány fontos megállapítása, hogy egyre több gazdasági társaság tartja fontosnak irodájának kiválasztásánál a környezetvédelmi szempontokat is; - a válaszadók nagy többsége személyes ügyének tekinti a klímaváltozást. Tisztában vannak egy irodaház üzemeltetésének káros hatásairól a környezetre és remélik, hogy a környezet védelme kérdése előtérbe kerül a használatnál: a megkérdezettek fele szerint, cége kész arra, hogy magasabb bérleti díjat fizessen az épület energiatakarékosabb működéséért.

A Skanska, az Office Index-ben évente felülvizsgálja az adatokat és bővíti a tanulmányban bevont válaszadók körét. Ezekről az eredményekről minden év elején sajtótájékoztatón számol be.

II. A SKANSKA LEGÚJABB BERUHÁZÁSA: A NÉPLIGET CENTER

A mai napon adják át a svéd Skanska ötödik irodaház fejlesztésének első fázisát Budapesten, a Könyves Kálmán körút és az Üllői út találkozásánál található Népliget Centert.

Az új, „A” kategóriájú hatékony és modern irodaépület kiemelt jelentőségű közlekedési csomópontban épült; az úgynevezett „reptéri-folyosó” alapító tagjaként 26.600 négyzetméternyi irodaterületet kínál bérlőinek, 450 parkolóhellyel három mélygarázs szinten. Az irodakomplexum 2000 ember számára jelent új munkahelyet.

A Népliget Center második-harmadik fázisa mintegy 17,000 négyzetméteren várja a bérlőket, 2009. második negyedévétől.

A most átadott első fázis tetejére 18 darab napelemet telepítettek, amelyek használatával a Skanska csökkenteni tudja az épület elektromos áram-felhasználást, újabb energiatakarékos irodaházzal támogatva környezetünk védelmét. A napkollektorok az éves melegvíz-fogyasztás közel 60%-át fedezik, ami a nyári időszakban a szükséges mennyiség 100%-át jelenti. Ugyanezt a rendszert telepíti a Skanska a Népliget Center második és harmadik fázisában épülő irodaházainak tetejére is. A Népliget Center, a fejlesztő-építő szándékai szerint, a tökéletes irodaházzal szemben támasztott valamennyi elképzelést valóra váltja, hiszen irodái rugalmasan, a bérlők igényei szerint alakíthatóak akár 7 m2 / fő hatékonyságú területre, akár cellázott irodákra van szükség.

A Népliget Center irodaépület legfőbb ismérvei:

• jó parkolási lehetőség, • kiváló helyszín, • rugalmas irodakialakítási lehetőségek, • energiatakarékos megoldások, • remek tömegközlekedés, • magas minőség.

A TERVEZŐK

Erre a komplexumra öt meghívott tervező közül a magyar Építész Stúdió Kft nyerte el a megbízást, bevonva a munkába a fiatal tervezők alkotta Hetedik Műterem Kft-t.

III. JÖVŐBENI BERUHÁZÁSOK

A Skanska a Népliget Center második-harmadik fázisának építésén túl mintegy további 75,000 négyzetméternyi irodaterület-fejlesztési potenciállal rendelkezik ugyanebben a régióban.

A Hungária körút és Thököly út sarkán lévő Hungária Center közel 15,000 négyzetméternyi bérbeadható területet jelent, várhatóan ez év végi kezdéssel és 2010. harmadik negyedévi átadással.

Az M5-ös felvezető szakaszának túloldalán lévő területen pedig a Skanska, Scandinavian Gardens néven, további 60,000 négyzetméternyi irodaterületet fejleszt, tovább növelve a környék jelentőségét a hazai és nemzetközi cégek irodaválsztásának szempontjából.

További információ: www.skanska.com

Budapest, 2008. január 24.