Ön itt van

Skanska Magyar oldalain

Oldalunkon további híreket és információt találhat a Skanska magyarországi működéséről és projektjeiről.

Ez az oldal szintén elérhető

Bezárás

Sajtóközlemény
2009.01.23. 0:00 CET

SKANSKA OFFICE INDEX 2008

A Skanska a Gfk segítségével 2008-ban is elvégezte ingatlanpiaci tanulmányát, az Office Indexet. Noha eredményeit befolyásolta az ingatlanpiacot is érintő gazdasági válság, a megkérdezettek nem sokkal borúlátóbbak a tavalyi évhez képest. A tanulmány kibővült kérdéseire adott válaszokból ugyanakkor az is kiderül, hogy a válaszadók 49%-a tud a GreenBuilding Programról, és a tanúsítvány megléte jelentős részüket befolyásolná új irodája kiválasztásánál.

A Skanska Office Index hazai megvalósításának ötletét az adta, hogy a skandináv államokban a tanulmány már több mint öt éve szolgál hasznos információkkal a piaci ingatlantrendek várható alakulásáról, így a hazai index bevezetése sem váratott sokat magára. A Skanska Office Index Magyarország eredményeit, elemzéseit első alkalommal tavaly januárban mutatták be a sajtó képviselőinek – hagyományteremtő célzattal. A Skanska ugyanis évről évre elkészíti tanulmányát, melynek segítségével nyomon követhető a hazai cégek, jelentős gazdasági társaságok irodapiaci igényeinek alakulása, saját gazdasági fejlődésük, eredményük, fejlesztési terveik. A tanulmány 2008 negyedik negyedévben készült, így a krízis hatással volt a megkeresettek válaszadási hajlandóságára is. Nehezebben voltak elérhetők az ügyvezetők, így a válaszadók köre a tavalyi felméréstől némileg különbözik

Gazdasági megállapítások - irodaválasztás

A Skanska Office Index 2008. évi elsődleges megállapítása, hogy a válaszadók új iroda keresésekor – hasonlóan a tavalyi eredményekhez - meghatározó döntési szempontnak tekintik a bérleti díjat, a jó parkolási lehetőséget, az energiaköltségeket és a bérlet egyéb pénzügyi vonzatait. A megkérdezettek hasonlóan optimisták voltak saját iparáguk fejlődését tekintve. Míg 2007-ben 59% százalékuk ítélte meg iparágát fejlődőnek, 2008-ban 55 %-uk. Ugyanakkor emelkedést mutat az átlagos fejlődést konstatáló cégek száma - figyelembe véve az iparágukban működő egyéb cégeket is – míg 2007-ben a megkérdezettek többsége, 53%-a, addig egy évvel később, már 58 %-a állította ezt. Némileg csökkent azoknak a száma, akik saját cégük fejlődését az átlagosnál jobbnak ítélték meg: ez az adat 2007-ben 39%, 2008-ban 33%. Valószínűleg a kedvezőtlen gazdasági változásoknak tudható be, hogy 2007-hez képest öt százalékkal csökkent azoknak a száma is (34%), akik úgy gondolják: egy év múlva több alkalmazottra lesz szükségük, mint ma; ugyanakkor, szemben a 2007-ben mért 11%-kos adattal csak 8 százalékuk prognosztizált csökkenést alkalmazottai létszámában. Tekintetbe véve az iroda belső elrendezését és a megkérdezettek igényeit, eltéréseket fedezhetünk fel. A dolgozók 34%-a (2007-ben 45%) szeretne önálló irodát a nyitott, közös irodával szemben, míg mindössze csak 17%-uk (2007-ben 27%) rendelkezik ténylegesen saját, különálló irodával.

Új elem a Skanska Office Indexben : GreenBuilding Program

Az idei Skanska Office Index kibővített kérdéssorozatával arra is kíváncsi volt, vajon a válaszadók mennyire ismerik a GreenBuilding Programot, s hogy a Skanska számára kiemelten fontos környezettudatos attitűd mennyiben meghatározó tényező más cégek számára. (Miután tavaly még nem szerepeltek hasonló kérdések az indexben, így ezeket az adatokat legkorábban egy év múlva lehet összevetni egymással.) A GreenBuilding Program az Európai Bizottság által létrehozott önkéntes program nem lakás célú épületek számára, amelynek célja, hogy az épületek a lehető legnagyobb energiahatékonyságot érjék el. A piackutatás során megkérdezettek többsége, 82%-a szerint a csökkentett energiafelhasználás és a megújuló energiaforrások használata fontos jellemzője a környezettudatos ingatlanoknak. A környezetbarát anyagok használata és a tömegközlekedés elérhetősége a válaszadók több mint 60%-nál bizonyult fontosnak. A megkérdezettek 74%-a használ környezetbarát anyagokat irodáiban és 17% csökkentette az energia felhasználását. A válaszadók 51%-a gyűjti szelektíven a hulladékot, 12% csökkentett mennyiségben, takarékos módon használ papírt az irodáiban és 11 % a saját mérései alapján csökkentette a káros energia kibocsátását. Arra a kérdésre, hogy az új iroda kiválasztásánál szerepet játszana-e egy környezetvédelmi tanúsítvány megléte, 61% felelt igennel. Az GreenBuilding Programról a megkérdezettek 49%-a tud, és a tanúsítvány megléte 34%-ot befolyásolna az új iroda kiválasztásánál.

Kapcsolat